LGS hazırlıkta motivasyon konuşmaları işe yarıyor mu?

JadeAllegro

Kayıtlı Kullanıcı
Hepimizin bildiği gibi, LGS dönemi yaklaşırken motivasyon konuşmaları dört bir yandan akmaya başlar. Kimi zaman bir öğretmen, kimi zaman bir aile büyüğü, hatta bazen bir arkadaş; herkesin bir motivasyon kaynağı olma çabası var. Ama gerçekten işe yarıyor mu bu konuşmalar? İşte asıl mesele bu. “Ne demek şimdi bu?” demeyin, biraz derinlemesine inelim.

Bir düşünün, sabah kahvaltısında aileniz “Haydi evladım, LGS’ye az kaldı, başla çalışmaya!” derken, siz kahvaltıdan sonra oyun oynamayı hayal ediyorsunuz. O an motivasyon konuşmasının etkisi ne kadar sürebilir ki? Belki bir anlık heyecan yaratıyor ama sonrasında düşüncelerinizi başka bir yöne kaydırıyor. “Ah! Şu dersler... Biraz sonra yine açarım kitabı” diyorsunuz. Ama işte bu “biraz sonra” hiç gelmiyor…

Bir başka açıdan bakarsak, o motivasyon konuşmalarının içindeki samimiyeti yakalayabilmek de önemli. Örneğin, bir öğretmen “Siz bu işin üstesinden gelebilirsiniz!” derken, eğer sesinde o içtenlik yoksa, bu sadece bir cümle olarak kalıyor. Oysa ki, bir arkadaşınızın “Abi, ben de senin gibi zorlandım ama başardım!” demesi, belki de daha etkili. Çünkü o an, ortak bir deneyimi paylaşıyorsunuz. “Evet, bu iş zor ama imkânsız değil!” düşüncesi canlanıyor kafanızda…

Motivasyonun kaynağı bazen bir kitap, bazen bir video, bazen de bir influencer olabilir. Herkes farklı kaynaklardan besleniyor. Yani motivasyon arayışında sadece klasik yöntemlere bağlı kalmak sıkıcı olabilir. “Neden farklı bir şey denemiyoruz?” diye sormak, belki de o ilhamı yakalamanın anahtarıdır. Bazen bir müzik parçası, bazen de bir film sahnesi bile motivasyon kaynağı olabiliyor. “Hatta bir bakmışsınız, o sahnedeki kahraman siz olmuşsunuz!”

Ama işin özünde, her motivasyon konuşması bir yere kadar etkili. Gerçek motivasyon, içsel bir süreç. Kendi hedeflerinizi belirlediğinizde, o konuşmaların etkisi de artıyor. Yani, “Neden bu kadar çalışıyorum?” sorusunun cevabını bulduğunuzda, o motivasyon konuşmalarının akışına kapılmaktan kurtuluyorsunuz. “Belki de bu yüzden, kendi iç sesinize kulak vermeniz önemli.”

Sonuç olarak, LGS hazırlığında motivasyon konuşmaları, eğer içten ve samimi bir şekilde yapılıyorsa, bir nebze etkili olabilir. Ama unutmayın, en güçlü motivasyon kaynağı yine kendinizsiniz. “Belki de, en iyi motivasyon konuşmasını kendinize yapmalısınız!” diyerek, bu süreçte kendinizi daha iyi hissetmek için bir adım atabilirsiniz. Yani sıkı bir sınav dönemi öncesinde, kendi hedeflerinizi belirleyip, o hedeflere ulaşmanın yollarını aramak, belki de motivasyonun en sağlam temeli olur. Şimdi, hadi bakalım; kendinize bir hedef koyun ve o yolda yürüyün…

Geri