LGS hazırlık sürecinde hangisi önemli hedef mi süreç mi?

JadeCrimson

Kayıtlı Kullanıcı
LGS hazırlık sürecinde hedef mi, yoksa süreç mi daha önemli? Bu soruyu sormadan geçemiyorum. Hedef belirlemek, çoğu zaman motivasyon kaynağıdır. Ancak, o hedefe ulaşmak için geçtiğimiz süreç de en az hedef kadar önemli. Bir bakmışsınız, o hedefe ulaşmak için kendinize koyduğunuz baskı, sizi yıpratmış. Vallahi billahi, bu sınav sürecinde dengeyi bulmak çok kritik. Hedef yüksekse, süreç de o kadar sağlam olmalı. Yoksa hedefe ulaşmanın ne anlamı kalır ki?

Süreçte sadece ders çalışmakla kalmıyorsunuz. Ara vermek, dinlenmek, sosyalleşmek de en az ders çalışmak kadar önemli. Sürekli çalışmak, insanı yıpratır. Bu yüzden, arada bir kafanızı dağıtmak şart. Doğru zamanlamayla, bir çay içip arkadaşlarınızla muhabbet etmek, sınav kaygınızı azaltabilir. Unutmayın, bu süreçte kendinize biraz zaman ayırmak, sizi daha verimli kılacak.

Hedefe odaklanmak güzel ama bazen bu hedefi belirlerken gerçekçi olmamız gerektiğini düşünüyorum. Kendinize ulaşamayacağınız hedefler koyarsanız, motivasyonunuzu kaybetmeniz an meselesi. Belki de “ben bu yıl ilk 1000’de olmalıyım” demek yerine, “bu yıl kendimi geliştireceğim” demek daha akıllıca bir yaklaşım olabilir. Doğru motivasyonla ilerlemek, sizi daha güçlü kılar.

Öte yandan, sürecin kendisi de bir öğrenme deneyimi. Sadece sınavı kazanmak değil, hayatın getirdiği zorluklarla başa çıkabilmeyi öğrenmek de önemli. Hatta belki de bu süreç, sınavdan daha değerli. Zira sınav geçince hayat devam ediyor. Başarı, yalnızca puanla ölçülmez. Kendinizi nasıl geliştirdiğiniz, hangi zorluklarla başa çıktığınız çok daha kıymetli. Sürecin tadını çıkarın, her anını yaşayın.

Sonuç olarak, hedef ile süreç birbirini tamamlıyor. Birine fazla odaklanmak, diğerini ihmal etmek demek. Hedeflerinizi belirleyin ama sürecin değerini de bilin. Sıkı çalışın ama eğlenmeyi unutmayın. Hayat, sadece sınavdan ibaret değil. Bu yolda öğrendikleriniz, gelecekte karşınıza çıkacak engelleri aşmanızda size yardımcı olacak. Kısacası, ikisinin de önemi büyük ama belki de süreç, o hedefe giden yolda en önemli kısım.

Geri