Kur'Ân'da Hz. Muhammed Sav.

  • Konbuyu başlatan cendere
  • Başlangıç tarihi
C

cendere

Ziyaretçi
Kuran’da Anlatılan Hz. Muhammed İle İlgili Bazı Ayet Ve Konuları Şöyledir:
a. Adaleti: Yüce Allah, Kuran'ı Kerim'de Hz. Muhammed'in Adaleti Gerçekleştirmekle Emrolunduğunu Belirtmektedir.1 Adaletin Zıddı Zulüm Ve Zorbalıktır: Kuran’da Onun Zorba Olmadığını İse "...sen Onların Üzerinde Bir Zorlayıcı Değilsin..."2 Diyerek Belirtir. Ayrıca Yine "(ya Muhammed)! Sen Onların Üzerinde Bir Zorba Değilsin..."3 Buyrularak Açıkça Onun Bir Zalim, Zorba Olmadığı Belirtilir. Aksine Onun Özellikle Her Davranışında Adil Olduğundan Söz Edilir.


b. Ahlakı: Peygamberimizin Ahlakının Yüce Bir Ahlak Olduğunu İse Yüce Allah, ''ve Sen Elbette Yüce Bir Ahlaka Sahipsin" Diyerek Bildirmiştir. Ayrıca Hz. Peygamberin Bu Ahlakından İnananların Örnek Almasını Da Yüce Allah İstemiştir: "andolsun Ki Allah'ın Elçisinde Sizin İçin Güzel Örnekler Vardır..."5


c. Rahmet Oluşu: Yüce Allah, Peygamberimizin Bütün Kainata Rahmet Olarak Gönderildiğini Bildirmektedir.: "resulüm! Biz Seni, Ancak Alemlere Rahmet Olarak Gönderdik."1 Bir Başka Ayette De Allah, Sevgili Peygamberimizin İnananlara Karşı Olan Merhametini Bildirmektedir: "andolsun Size Kendinizden Öyle Bir Peygamber Gelmiştir Ki Sizin Sıkıntıya Uğramanız Ona Çok Ağır Gelir. Çünkü 0, Size Çok Düşkün, Müminlere Karşı Çok Şefkatli (ve) Merhametlidir." 2 Bunların Dışında Kur'an-ı Kerim'de Yüce Allah, Peygamberimizle İlgili Daha Pek Çok Bilgi Vermektedir. Bu Bilgilerden Bazıları Şu Konulardadır: Peygamberimiz, İnancında Hiçbir Zaman Ümitsizliğe Kapılmamıştır. Peygamberimiz, Melek Değildir. Peygamberimiz, Bizim Gibi İnsandır. Onun Görevi Sadece Tebliğdir. 0, İnananlara Şefaat Edecektir. 0, Hep Güvenilen Biri Olmuştur. 0, Her Zaman Zalimin Karşısında Mazlumun Yanında Olmuştur. 0, Sözlerinde Durmuştur. 0, Her Zaman Doğru Ve Dürüst Olmuştur.


4. 1. Hz. Muhammed'in İnsani Yönü
peygamberimiz De Her İnsan Gibi Bir Anneden Doğmuştur .bir Toplum İçinde Yaşamıştır. Evlenip Çocuk Sahibi Olmuştur. Bu Yüzden Yüce Allah, Kuran'da Onun Bizim Gibi Bir İnsan Olduğunu Şu Şekilde Açıklamaktadır: "de Ki: Ben, Yalnızca Sizin Gibi Bir İnsanım..." 3 Hz. Peygamber, Bizim Gibi Bir İnsandır. Kırk Yaşına Kadar, Diğer İnsanların Sahip Oldukları Hal Ve Davranışlarına Sahiptir. Ancak 0, Bu Döneminde De Güzel Ahlaka Sahiptir. Böylece 0, Diğer İnsanlara Örnek Olacak Davranışların Sahibidir. 0, Kendisine Vahiy Gelmeyen Konularda Sahabeye Danışmaktadır. Hatta Bazı Konularda Sahabenin Görüşlerini Tercih Etmektedir .


4.2.hz. Muhammed'in Peygamberlik Yönü
yüce Allah, Kuran'da Hz. Muhammed'in Kendisinin Elçisi Olduğunu "muhammed, Allah'ın Elçisidir..." Ve "muhammed, Ancak Bir Peygamberdir..." 5 Ayetleriyle Bildirmektedir .ayrıca Onun Bir Peygamber Olarak Özel Görevlerine De Kuran İşaret Etmektedir. Bunlardan Bazıları Şunlardır: 0, İnsanları İslam’a Çağıran Bir Elçidir. 0, İnsanlara Öğüt Verendir. İnsanları Uyarandır. İnsanları Müjdeleyendir. Bunun Kuran’daki İfadesi Şöyledir: "biz Seni Bütün İnsanlara Ancak Müjdeleyici Ve Uyarıcı Olarak Gönderdik; Fakat İnsanların Çoğu Bunu Bilmezler." 6 Burada Hz. Peygamber'in Müjdeleyici Ve Uyarıcı Özelliği Vurgulanmaktadır. Ayrıca Onun Elçiliğinin Bütün İnsanlara Yönelik Evrensel Bir Özellik Taşıdığı Da Belirtilmektedir. Peygamberlerde Bulunması Gerekli Görülen Niteliklere, Peygamberimiz De Sahiptir.
bu Nitelikler Şunlardır:
1. Bütün Günahlardan Korunmuş Olmak,
2. Emaneti Korumak,
3. Doğru Sözlülük,
4. Akıllılık Ve Zekilik,
5. Yüce Allah’tan Aldıklarını İnsanlara Doğru Olarak Ulaştırmak.
bütün Bu Niteliklerin Özüne Sevgili Peygamberimiz De Tam Olarak Sahip Olmuştur. Bunlar Da Onun Peygamberlik Yönüne Bir İşarettir.

alıntı:din Ahlak Eğitimi Portalı
 

Benzer konular

Üst Alt