Anadolu Kadınlar Birliği (bacıyan-ı Rum)

  • Konbuyu başlatan cendere
  • Başlangıç tarihi
C

cendere

Ziyaretçi
Anadolu Kadınlar Birliği (bacıyan-ı Rum)

"bacıyan-ı Rum", Anadolu Kadınlar Birliği Anlamını Taşımaktadır. "bacı" Kelimesi, Abla, Kızkardeş Anlamına Gelmektedir. "bacı" Kelimesi, Günümüzde Anadolu'nun Bir Çok Şehrinde Yaygın Olarak Kullanılmaktadır. "rum" Kelimesi İse Anadolu Anlamını İfade Etmektedir.

ilme, Sanata Ve Ahlâka Son Derece Önem Verilen Ahilikte, Kadının Da Sosyal Ve Ekonomik Hayatta Önemli Bir Yeri Vardı. Kadınların Teşkilatlanıp Gelişmesi İçin Ahi Evran'in Eşi Fatma Bacı, Dünyanın İlk Kadın Teşkilatı Olan "bacıyan-ı Rum" Teşkilatını Yani Anadolu Kadınlar Birliği'ni Kurmuştur.

örneğin Kayseri'deki Ahiler Tarafından Kurulan Sanayi Sitesinde Hanımlara Mahsus Çalışma Yerleri De Bulunurdu. Bacıyan-ı Rum Teşkilatına Mensup Hanımlar Bu Sanayi Sitesinde El Sanatlarını Ve Mesleklerini İcra Ediyorlardı. Kadınlar Daha Çok Çadırcılık, Keçecilik, Nakışçılık, Örgücülük, Kilim Ve Halı Dokumacılığı, İpek Ve Pamuk İpliği Üretimini Gerçekleştirmişlerdir. Çalışan Kadınlar Gerek Mesleki Ve Teknik Konularda, Gerekse Ahlaki Konulardaki Çağın Gerektirdiği Eğitim İhtiyacını "bacıyan-ı Rum" Teşkilatında Karşılıyorlardı.

birçok Batılı Araştırmacı, Tarihin O Döneminde Anadolu'daki Kadınların Bir Araya Gelerek Bugün Ki Anlamda Bir Sivil Toplum Örgütü Kurmalarını Hayretle Karşılamıştır. Alman Araştırmacı Franz Taeshner De Bunlardan Biridir. Franz Taeshner, Ahilik Teşkilatı İle Aynı Dönemde Kurulan Bu Teşkilatın Varlığına İnanamaz. Çünkü O Çağlarda Türk Kadınının Böyle Bir Sivil Toplum Örgütünü Kuracak Kadar Bilinçlendiğine Akıl Erdiremez.

en Eski Osmanlı Devleti Tarih Yazarı Aşık Paşazade Anadolu'da Kurulan Ahilik Teşkilatı (ahiyan-ı Rum) Yanında Bir Diğer Sosyal Zümre Olan Bacıya-ı Rum (anadolu Kadınlar Birliği)'dan Bahseder.

bacıya-ı Rum Teşkilatı, Anadolu Kadınlarını, Gerektiğinde Düşmanlara Karşı Vatan Savunmasında Eşlerinin Yanında Mücadele Etmesi Ve Gerektiğinde De Kültürde, Sanatta, Edebiyatta, Sosyal Ve Ekonomik Alanlarda Kalkınıp Gelişmesini Sağlamak İçin Teşkilatlandırmıştır. Anadolu Kadınlar Birliği, Kadınlar Arasındaki Yardımseverliğin, Konukseverliğin, Doğruluk Ve Merhametliğin Gelişmesine Katkı Sağladığı Gibi Türk Dilinin, Türk Kültürünün Ve İslam Anlayışının Kadınlar Arasında Yayılmasını Hızlandırılmıştı

anadolu Kadınlar Birliği, Ahilerin Kadınlar Kolu Olarak Yetim Ve Kimsesiz Genç Kızları Himayesine Almış, Onların Eğitimlerinden, Ev-bark Sahibi Olmalarından Sorumlu Olmuşlardır. Bunun Dışında Kimsesiz İhtiyar Kadınların Bakımı, Genç Kızların Evlendirilmesi Gibi Birtakım Sosyal Hizmetlerde Bulundular, Maddi Sıkıntı İçinde Olanlara Yardım Elini Uzatmışlardır.

sosyal, Ekonomik, Kültürel Ve Ahlâki İlkeleriyle Ahilik Kültürü, Fertlerin Hak Ve Özgürlüklerine Ayrıca Önem Vermektedir. Ahilik Teşkilatının Erkek Üyelerine "eline, Beline, Diline Sahip Ol!" Yani "hırsızlık Etme, Başkasının Namusuna Göz Dikme, Başkası Hakkında Kötü Konuşma" Prensibi Benimsetilip Yaygınlaştırılırken, Şüphesiz İş Birliği Yaptıkları Anadolu Kadınları O Günkü Adıyla Bacıyan-ı Rum Teşkilatı Aracılığıyla Da Hanımlara, "eşine, İşine Ve Aşına Dikkat Et!" Yani "eşine Yardım Et, Onu Evine Bağla, İşine Ve Geçimine Dikkat Et" Prensipleri Benimsetiliyordu.

alıntı
 
Üst Alt