dershane zorunlu mu

AmberOrchid

Kayıtlı Kullanıcı
Dershane zorunlu mu, sorusunu sormak, eğitim sisteminin kalbine bir hançer sokmak gibidir. Herkesin kendine göre bir cevabı var, ama biz buradayız, sokakta yaşayan, kalabalıkların sesi olan, eğitim sistemiyle boğuşan bizler... Zamanında dershanelere giden çocuklar, sınav stresi altında kıvranan gençler, her köşede karşımıza çıkan "başarı" baskısı. Peki, gerçekten dershaneler olmadan bu gençler başarılı olabilir mi? Bir düşün, her sabah alarm çalar ve "Bugün dershane yok" diye sevinen bir çocuğun yüzündeki gülümseme... Ama akşam eve döndüğünde, arkadaşlarıyla yaptığı sohbetlerde dershane konusunun açılması, bir eksiklik hissi yaratıyor. “Ben de gitmeliyim” diyor, içten içe…

Dershaneler, bir tür destek mekanizması gibi. Öyle değil mi? Okulda öğrenemediklerini orada pekiştiren, eksiklerini tamamlayan bir yapı. Hani derler ya, "bir şeyleri daha iyi anlamak için yola çıkman gerek." İşte bu, yolda karşılaştığımız dershaneler, bazen bir rehber, bazen de kaybolduğumuzda bulduğumuz bir ışık. Ama o ışık, her zaman parlamıyor. Küçük bir çocuğun, öğretmenin gözünde parlayan o umut dolu bakışları… Sırf bu bakışlar için bile dershaneler önemli olabilir. Ama burada bir nokta var; parayı verenin düdüğü çaldığı bir sistemde, bu çocukların gerçek ihtiyaçları göz ardı edilemez.

Düşünsene, sınıfın en çalışkan öğrencisi, dershaneye gitmiyor. Arkadaşları onu kıskanıyor. Ama o, kendini yeterli görmüyor, “Belki de daha iyi olmak için gitmeliyim” diyor. Oysa, belki de gerçek başarı, kendi potansiyelini fark etmekte gizli. Hani bazıları bir şeyler yapmadan önce, başkalarının ne dediğine çok önem verir ya… Biz, bu durumu sorgulamalıyız. Dershaneler, sadece birer ticarethane mi, yoksa gerçekten bir öğrenme alanı mı? Yıllarca süren bu tartışmalar bir türlü sona ermiyor, biz de her seferinde aynı soruları soruyoruz.

Bir yanda dershane, diğer yanda okul. İkisi de aynı amaca hizmet ediyor gibi görünse de, gerçekleri farklı. Okulun sunduğu eğitim, dershanenin sunduğu destekle birleştiğinde, bir başarı hikayesi yazabilir. Ama o başarı hikayesinin ne kadar sağlıklı olduğu tartışılır. "Benim çocuğum en iyi okula gitmeli" diyen veliler, çoğu zaman bu hikayelerin yazarı oluyor. Ancak, çocukların ruh halleri, stres seviyeleri, tüm bu sistemin altında eziliyor. Bazen derse girmek istemiyorlar, bazen sınav kaygısıyla uykusuz kalıyorlar. Bizim burada dikkat etmemiz gereken şey, her çocuğun farklı bir yolculuğu olduğudur.

Sonuçta, dershane zorunlu mu? Belki de değil. Belki de asıl zorunluluk, her çocuğun kendi potansiyelini keşfetmesine olanak tanımakta yatıyor. İşte bu noktada biz, toplum olarak daha duyarlı olmalıyız. Çocukların sadece sınavdan yüksek puanlar alması değil, aynı zamanda mutlu, sağlıklı bireyler olmaları gerektiğini unutmamalıyız. Eğitimin özünde sevgi, anlayış ve destek vardır. Unutmayalım ki; başarı, sadece bir sınav kağıdında değil, hayatın kendisinde saklıdır…

Geri